Honoraret til artistene

Artister, enten de er internasjonale artister eller nasjonale, må ha penger for å leve. Så man kan ikke forvente at artister opptrer gratis. Samtidig er det også klart at mange artister har en høy timepris. Denne prisen er så høy at mange festivaler ikke har råd til å be dem komme og hvis man klarer å få dem til å komme, så ender det ofte med et dundrende underskudd.

På den andre siden, så trenger festivalene store navn for å tiltrekke seg publikum. En festival med bare ukjente talenter eller mindre stjerner vil slite med å tiltrekke seg nok folk til å dekke de løpende utgiftene.

Forhandlinger

Artister trenger penger for å leve, men de trenger også oppmerksomhet og positiv omtale. Så det er mulig å forhandle med artister for å senke honoraret og heller fokusere på at artisten kan få god omtale, få prosenter fra produktsalg eller annet.
Dette krever at man går inn i forhandlinger med artisten og krever at man har god kjennskap til industrien.

En god blanding av artister

Artistene får et honorar basert på kjendisfaktoren. En kjent artist vil kunne tiltrekke seg større menneskemengder. Dette vil gjøre at arrangøren kan tjene mer penger, potensielt, så artisten kan få et høyere honorar. Mindre kjente artister har gjerne færre krav og honoraret er mindre.

Så hvis man finner en god blanding av kjente og mindre kjente artister vil man kunne senke utgiftene, samtidig som man får reklame/kjentfaktoren fra de store artistene.
En optimal sammensetning av artister vil tiltrekke seg publikum og sikre at alle artistene får god omtale.

Markedsføringen

En annen viktig faktor som man må ta hensyn til når man skal vurdere honoraret til artistene er hvor mye det vil koste å markedsføre festivalen. Store artister kan gjøre markedsføringen mye enklere og ikke minst, rimeligere. Publiserer man på Facebook eller i andre sosiale medier at en stor stjerne skal komme til festivalen så er mye av jobben gjort. Folk vil spre nyheten og markedsføringsbudsjettet blir mindre.

Total summen

Så det er totalen man må fokusere på når det gjelder budsjettet. Det er mange muligheter for å kutte i kostandene, men det er ofte vanskelig å skape en balanse. Det har vist seg at det er sjelden er mangel på publikum som er problemet, men de store kostnadene knyttet til artisters honorar og andre utgiftsposter.

Ting tyder på at det er de minste festivalene som klarer å balansere utgiftene. De har gjerne mange frivillige som kan hjelpe og derfor kan de kutte administrasjons kostnadene. I tillegg setter de gjerne listen lavere, så de lykkes med å levere en god opplevelse uten å måtte legge ut store summer. Dette er nok fremtiden for festivaler i Norge.