Litt om Hell

Vi kan ikke ha en side som heter Hell music festival uten å fortelle litt mer om stedet Hell. For vår gruppe, som består av Jarl, Ken-Erik og Svein, så var det på Hell Blues festival som virkelig åpnet øynene våre for alt det spennende som distrikt Norge kunne by på i forhold til musikk og musikkrelaterte opplevelser. Ingen av oss var fremmed for å reise rundt i Norge som turister, men å reise rundt på konserter/festivaler var noe helt annet.

Vi ble kjent i Hell og har beholdt kontakten sporadisk gjennom flere år, med musikk og da blues som vårt fellesemne. De senere årene har vi samarbeidet med flere for å diskutere hvordan vi kan vekke til live distriktene og musikken igjen og alt begynte på Hell.

En liten bygd

Hell ligger i Stjørdal kommune som ligger i Nord-Trøndelag. Tettstedet ligger sør for Værnes og Stjørdalselva, noe som betyr at det er relativt kort avstand til Trondheim. Relativt kort avstand sett med norske øyne. Navnet på tettstedet, Hell, kommer fra det gammelnorske ordet hellir. Dette betyr klippehule, men det er den engelske betydningen som stedet er blitt mest kjent for: hell = helvete på engelsk.

Navnet skaper interesse

Det er mange norske navn som ikke kan oversettes til engelsk, men navnet Hell er ikke en av dem. Engelsktalende ved hva Hell betyr, og derfor er dette et yndet stoppested for mange turister. De kan nemlig dra hjem etter endt ferie og si at de har vært i Hell (de har vært i helvete). Turister betyr inntekter og de fleste i Hell tar imot turister med åpne armer, selv om de innimellom kan bli litt for innpåslitne. Blant annet forsvinner fort skilt fra tettstedet. De produserer selvsagt skilt og annet som er beregnet for turistene, stemplet med Hell og ”laget i Hell”. Muligheten er mange og de som bor i området har vært flinke til å benytte seg av de fleste mulighetene.

Området rundt

Strengt tatt så er det bare tettstedet som skal bruke dette navnet, men siden det skaper såpass mye interesse blant turister så er det også mange andre som har brukt dette. Hell kjøpesenter ligger på andre siden av Stjørdalelva og dermed ikke i Hell, men det er jo enkelt å forstå hvorfor de har valgt navnet.
Scandic Hell er en av de største hotellene i Norge, og dette ligger også strengt tatt utenfor Hell, men det er jo veldig naturlig at de tar i bruk navnet.

For de som ønsker å si at de har reist rundt i Hell, sovet på Hell hotell og handlet på Hell kjøpesenter så kan en tur til Hell ordne det på et blunk.