Norge har store ambisjoner for sine festivaler og vi mener at dette er grunnen til at så mange festivaler slås konkurs. Tanken er god, organiseringen er god, men det er rett og slett ikke et stort nok marked. Selv om man får alle som liker de festivalmusikken til å komme så klarer man knapt å dekke inn utgiftene knyttet til artister, organisering, hoteller, m.m.
Så vi mener at ambisjonsnivået må senkes, samtidig som man må tenke nytt. Hvordan kan man sørge for å skape topp stemning, god musikk og unngå konkurs?
Unngå internasjonale artister
Ja, vi vil alle se de store artistene spille konsert i Norge. Dessverre så er dette urealistisk. Stjernene har et tett program og de krever ofte et solid honorar for å komme. Så da vil mesteparten av profitten bli spist opp av honoraret til en kjendis som antagelig vasser i penger fra før av.
Gjør det enkelt
Gå tilbake til det enkle. En scene, musikkelskere og musikere. Mer trenger man strengt tatt ikke. Klarer man også å holde antall artister og publikum på et passende nivå så slipper man også å ansatte mange vakter og annet personell. Dermed senker du kostnadene og kaoset i festivalen.
Husk også at tiden hvor man lå i telt i 3-4 dager, hørte på musikk hele dagen og slappet av om kvelden er stort sett forbi. Folk har det ofte veldig travelt så en dag eller to er gjerne mer enn nok.
Vær kreativ med inntjening
Hvem sier at du må tjene penger på billettene til konsertene? Det kan være mer penger å tjene på å selge reklameplass for bedrifter, gi bort gaver som skaper oppmerksomhet eller annet. Ettersom festivalene nå må bli mer utradisjonelle, så kan det være greit å se etter alternative inntjeningsmuligheter.
Gode formål
Ikke blande veldedig arbeid og penger tjent for å dekke festivalen, eller finn andre uheldige sammenblandinger, men artister vil gjerne stille opp for gode formål.
Vinterlyd som er P4 og kreftforeningens musikk ”festival” er et perfekt eksempel. Kreftforeningen får midlene som samles inn, men det er klart at både P4 og artistene som opptrer, får mye positiv oppmerksomhet.
Denne positive oppmerksomheten gjør det enklere for arrangørene å få artister til å stille opp for en rimelig pris eller i mange tilfeller helt gratis.
Salg på festivalområdet
Det er også mulig å tjene penger ved å selge forskjellige gjenstander som t-skjorter, drikkevarer eller annet. Hvis inngangsprisen er lav eller at hele området er åpent, så er det mange som er villig til å bruke penger på andre ting. Så man kan få dekket inn mye utgifter takket være slikt salg.
Ulempen er selvsagt at artistene ofte skal ha betalt på forhånd. Det kan være svært høye summer som må betales ut og dette kan knekke en festival økonomisk. Å forhandle med artistene og prøve å legge til rette for at deler av honoraret kan være i form av prosenter av salg eller annet, kan være en mulighet.